Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a A 2017 évi költségvetésről tartott ajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem folytatják a “gyere haza fiatal programot”. Százmillió forintot költöttek el a projektre, de alig 105 külföldre ment magyar munkavállalót tudtak csak hazacsábítani.

A tavaly áprilisban indult program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) adatai alapján a program honlapján 5000 fő regisztrálta magát.

A programhoz az Egyesült Királyságban élő és dolgozó, speciális vagy hiányszakmával rendelkező magyar állampolgárok csatlakozhatnak, ezeknek a feltételeknek 1939 fő felelt meg. 645 csatlakozási kérelem érkezett összesen, de a programhoz mindössze 381 fő csatlakozott és 105 fő ment vissza Magyarországra.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón egyszerűen nem felelt arra a konkrét kérdésre, hogy a program folytatódik-e. Amikor a kérdést megkapta, azt válaszolta, hogy: Következő kérdés? majd néhány másodperc zavart csönd után hozzátette, hogy: lojális vagyok minisztertársamhoz.

A programot 100 millió forintból indították, úgy számoltak, hogy ennyiből nagyjából ötven fiatalt lehet hazacsábítani. Ez azt jelenti, hogy egy fiatal hazahozása eddig körülbelül 950 ezer forintba került.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS