Ma már nem kell külföldön a magyar szabadság ügyéért harcolni, de a hazájuktól távol élő magyarok ma is Magyarország nagykövetei – mondta a magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának központi londoni ünnepségén Gulyás Gergely.

Az Országgyűlés alelnöke, aki a londoni magyar nagykövetség által szervezett kedd esti megemlékezés ünnepi szónoka volt, kijelentette: különösen fontos ez most, amikor sok ezernyi magyar él az Egyesült Királyságban. Az 1956 után Nagy-Britanniába települteket tisztelet, hála és köszönet illeti meg, amiért évtizedeken át a kossuthi küldetést valóra váltva képviselték rab hazájuk szabadságának ügyét – fogalmazott a politikus.

Gulyás Gergely szerint, akik az elmúlt évtizedben érkeztek tízezerszámra, már egy szabad, de a brit életszínvonalhoz mérve még szegény hazát hagytak hátra, hogy maguk és – sokszor otthon maradt – családjuk számára jobb jövőt teremtsenek. Természetes igényük a világlátás, a külföldi tapasztalatszerzés, és az, hogy próbára tegyék magukat külföldön is, ami érthető, sőt hasznos és elismerésre méltó szándék.

Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke
Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke

Kijelentette ugyanakkor, hogy jóllehet a külföldi tanulmányi és munkatapasztalat érték, de Magyarország mindenkit hazavár. A cél nem lehet kisebb, mint az, hogy Magyarországon is olyan életviszonyok jöjjenek létre, mint amelyért sokan Nagy-Britanniába jönnek, ehhez pedig elengedhetetlen a magyar fiatalok itt megszerzett tudása is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS