Sokak számára talán kissé furcsán hangzik, hogy Londonban még a temetőkben is tartanak vezetett sétatúrákat, de ahhoz hogy ezt valóban megértsük, érdemes egy kicsit a londoni temető történelembe is betekinteni.

London a történelem során mindig is nagyobbacska városnak vagy egyenesen kora metropoliszának számított így mindenképpen gondoskodni kellett az évszázadok alatt eltávozott lakosok elhelyezéséről is, így egy-egy városi sírkert idővel meglehetős méreteket öltött. Magyarországon a városok, falvak szélén, templomok mellett, de általában a lakott terület végén találjuk a temetőket, de mivel London az elmúlt évszázadok alatt rohamosan terjeszkedett, az egykori városszélek ma már jócskán a belvároshoz közeli kerületek közepét képezik, így nem egy temetőt ma már a városban, lakott területen, házak között találunk.

A 19. században, a város rohamos terjeszkedése miatt új temetőkre lett szükség, ekkor kezdték el építeni a “Csodálatos hetek” néven ismert hét varázslatos temetőt, melyek a következők: Kensal Green, West Norwood, Brompton, Highgate, Nunhead, Abney Park and Tower Hamlets.

Minden temető érdekes történetekkel szolgál a benne nyugvó ismert vagy kevésbé ismert emberek által, de avatott helyi vezetők talán napokig is tudnának anekdotázni a furcsa Viktoriánus időkről. A West Norwood temető baráti köre havi rendszerességgel kínál temetői sétákat érdekesebbnél érdekesebb történetekkel füzérezve de havonta egyszer a szerencsések még a katakombákba is lejuthatnak, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. Ahhoz hogy egy ilyen túrán részt vehessünk, éves tagdíjat kell váltsunk, de senki ne ijedjen meg, ez mindössze £5. További tudnivalókat ezen linken találtok.

Publikálva az Idegenvezetés London jóváhagyásával

NINCS HOZZÁSZÓLÁS