A brit kormányfő, 2010-ben költözhetett az elnöki rezidenciájára, a Downing Street 10-be, ez követően bérbe adta a Notting Hill-i luxus rezidenciáját.

Azon a környéken 8,500 font egy hasonló színvonalú, 5 hálószobás ház havi bérleti díja, vagyis az elmúlt 5 évben közel félmillió fontot szedhetett be az albérlőitől. Ezzel nincs egyedül a politikus társai között, az alsóházi képviselők közel negyven százaléka, 128 fő, háziúr(nő) is egyben.

Nem lenne ezzel semmi gond, ha a kormány nem állna ki a szociális lakás szigorítások mellett. Mivel így a képviselők elég komoly hányadának nem érdeke, hogy kidurranjon a londoni ingatlanlufi, és az abszurd lakbérek leszálljanak, ha nem is a földre, de a csillagos égnél valamivel alacsonyabb szintre.

Érthető, ha el nem is fogadható, hogy a konzervatív törvényhozók nemmel szavaztak a törvény azon módosítására, ami megkövetelte volna, hogy „emberi lakhatásra alkalmas” lakóingatlanok jelenhessenek meg csak a piacon.

Ugyanakkor az évi 30 ezer fontnál többet kereső tanácsilakás-bérlőknek „pay to stay” program bevezetésével eztán albérleti díjat kell fizetniük. Megszűnik az a gyakorlat is, hogy aki szociális bérlakáshoz jut, az élethossziglan benne maradhat. Kettőtől öt évig kötnek szerződést, és a jövedelmi viszonyok változását felülvizsgálják.

Publikálva a magyarkroki.com jóváhagyásával.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS