A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett második becslése szerint a hazai össztermék (GDP) a szeptemberrel végződött három hónapban 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

Az idei második negyedévben 0,7 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek Nagy-Britanniában. Az ONS számításai szerint a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 2,3 százalékkal volt magasabb, mint 2015 azonos időszakában.

Ezek az adatok azonosak a statisztikai hivatal októberben közölt első becslésével. Az ONS hangsúlyozta, hogy a szeptemberben zárult három hónap volt a 15. olyan negyedév egymás után, amelyben a brit gazdaság teljesítménye növekedett. A statisztikai hivatal kimutatása szerint a pénzügyi válság sokkja okozta recesszió idején, a 2009 második negyedévében elért mélypontig a brit hazai össztermék 6,3 százalékkal zuhant, jelenleg azonban már 8,1 százalékkal meghaladja a recesszió előtt, 2008 első negyedében mért csúcsszintet.

A további növekedési kilátásokat azonban a brit kormány is borúlátóan ítéli meg.

Philip Hammond pénzügyminiszter a költségvetésről és a gazdaság állapotáról a londoni alsóházban e héten előterjesztett beszámolójában kijelentette: az új modellszámítások szerint a brit EU-tagságról tartott népszavazás kimenetele keltette bizonytalanság miatt a brit gazdaság hosszú távú potenciális növekedési üteme 2,4 százalékponttal alacsonyabb a korábbi előirányzatokban szereplőnél.

Hammond tájékoztatója szerint jelentősen romlottak a következő évekre lebontott növekedési előrejelzések is: a brit kormány 2017-re az eddig várt 2,2 százalék helyett már csak 1,4 százalékos növekedéssel számol, és a későbbiekben sem jósol erőteljesebb gyorsulást. Az új előrejelzésben 2018-ra 1,7 százalékos, 2019-re és 2020-ra egyaránt 2,1 százalékos, 2021-re 2 százalékos növekedés szerepel.

Szakértői előrejelzések szerint mindennek komor hosszú távú következményei lehetnek az életszínvonalra is. Az egyik vezető független londoni gazdaságkutató műhely, a Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) az új előrejelzések alapján összeállított elemzésében közölte: modellszámításai szerint a rontott prognózisok azt jelentik, hogy mostantól 2021-ig nem egészen 5 százalékos reálbér-növekedés várható Nagy-Britanniában.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS