Chislehurst Caves – mely csupán nevében barlang, valójában emberi kéz alkotta bányarendszer – 22 mérföld (35 km) hosszúságban húzódik Chislehurst, London délkeleti része alatt.

A bánya-rendszer három része, a Druid (ókelta), a Roman (római) és a Saxon (szász), arra a William Nichols, a Brit Archeológiai Társaság alelnöke által 1903-ban kidolgozott elméletre utal, mely szerint a bányákat ezek a népek ásták ki, azonban írott források először csak 1250-ben említik ezeket a mészkő- és kovakőbányákat, amelyekben egészen az 1830-as évekig folyt bányászat.

A druidák nem csak tanították a népet hanem isteni közvetítést is szolgáltattak, gyakran mutattak be áldozatokat a barlangban, ha szükségesnek érezték még akár emberáldozatot is. Az oltár, melyen a szertartást véghezvitték még ma is látható, a falakat néhol a kelták ősi rajzai díszítik.

A barlangokat a római korban eredetileg mészkőbányaként használták, innen nyerték ki az alapanyagot a pazar épületek és fürdők építéséhez. A munkálatok áldozatául esettek szellemeit többen is látni vélték.

Az első világháborúban lőszerraktárnak, majd a harmincas években gombatermesztő telepként használták. A második világháború idején, 1940. szeptemberétől – London bombázása miatt – légópince rendszerként működött. Mivel több londoni kerületből könnyen elérhető volt, így volt időszak, mikor a 15.000 „lakosnak”, villanyvilágítása, kórháza és kápolnája is volt.

Az 1960-as és 70-es években olyan előadók adtak itt koncertet, mint a Status Quo, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin. A bánya egyes járataiban forgatták pl. a Labirintus nevű valóságshow-t vagy a Doctor Who című sorozat néhány epizódját.

Már több kísértetet is látni véltek a járatokban, az egyik legrégebbi történet egy ma is kísértő római századosról és a néha hallható lódobogásról szól. A világháború alatt lecsapolták a földalatti tavakat, hogy több hely legyen az elrejtőzni kívánó embereknek, amikor is az egyik tóban egy női csontvázra leltek aki feltehetően emberáldozat volt.

A kísértethistóriák terjedni kezdtek, 1957-ben egy brit újság szerkesztői meghirdettek egy pályázatot miszerint aki egy éjszakát egyedül eltölt a barlangban annak markát 5 font jutalom üti. Bár sokan jelentkeztek, végül csak nyolcan teljesítették a kihívást, de mikor egy őr megmagyarázhatatlan rohamot kapott az éjszakázásokat leállították.

A bányarendszert Dél-nyugat Londonban találjuk: Caveside Cl, Old Hill, Chislehurst, Kent BR7 5NL, tömegközlekedéssel a legközelebbi vasútállomás a Chislehurst station, a Southeastern vonalán. Szerdától vasárnapig látogatható, 10 órától 4 óráig, gyerekeknek 16 éves korig 4 font felnőtteknek 6 font a belépő.

Publikálva az Idegenvezetés London jóváhagyásával

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS