Kórházba szállítás után vesztette életét Jo Cox az angol Munkáspárt alsóházi képviselője két gyermek édesanyja. Cox fogadóórájára készült csütörtökön a Leeds közelében lévő Birstall kisváros könyvtárában, amikor lelőtték.

Szemtanúk szerint a helyszínen két férfi konfliktusba keveredett, és a képviselő közbe akart avatkozni, amikor a lövések eldördültek. Ugyancsak szemtanúk számoltak be arról, hogy a támadó egy régi típusúnak tűnő kézifegyverből három lövést adott le Jo Cox-ra, majd késsel is megsebesítette, végül belerúgott a földön fekvő nőbe.

A politikusnőt mentőhelikopterrel szállították egy leedsi kórházba, lőtt és szúrt sérülésekkel. A BBC szerint egy 77 éves férfi könnyebb sérüléseket szenvedett a támadásban, valószínűleg ő próbálta feltartóztatni a támadót.

Jo Cox a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport aktív tagja volt. A politikai pártok a támadás után felfüggesztették a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampányát. David Cameron miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot a történtek után.

Nagy-Britanniában legutóbb hat éve ért támadás parlamenti képviselőt. A szintén munkáspárti Stephen Timms 2010 májusában választókerületében, az északkelet-londoni East Ham kerületben ugyancsak képviselői fogadóórát tartott, amikor egy brit muszlim diáklány késsel megsebesítette. A merénylőt, a 21 éves Roshonara Choudhryt a helyszínen őrizetbe vették, és még ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönre ítélték. Timmst két szúrás érte gyomortájékon, de sérülése nem volt súlyos, és a képviselő azóta teljesen felépült.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS