A 2016 május 5.-én tartott londoni főpolgármester választás egyik fő témája a fővárosi tömegközlekedési vállalatának megreformálása. Természetesen a jelöltek igyekeznek minél kedvezőbb ajánlatot kínálni a választóiknak.

London nemcsak az ingatlanárakban hanem a tömegközlekedés használatában is kiemelkedik az Európai nagyvárosok közül. A jelölteknek különböző elképzeléseik vannak, hogyan lehetne elfogadhatóbbá tenni a jegy és bérlet árakat.

Sadiq Khan (Labour) munkáspárti képviselő négy évre “befagyasztaná” a jegyárakat. Vagyis nem lenne jegydrágulás minden év januárjában. Khan édesapja Pakisztánban született és buszsofőrként dolgozik Londonban.

Szintén a választási ígéretei közé tartozik, hogy felszámolná a londoni tömegközlekedést érintő sztrájkokat. Boris Johnson polgármester vezetése alatt a brit fővárosban 35 napot sztrájkoltak a TfL dolgozói, ami szerinte a (konzervatív) kormányzat szégyene. Ígérete szerint minden dolgozók által támasztott követelést a tárgyalóasztalnál oldana meg, így elkerülve a tényleges munkabeszüntetést.

Caroline Pidgeon (Liberal Democrats) a liberális párt jelöltje felére csökkentené a jegyárakat reggel 7:30 előtt. Véleménye szerint a kevesebbet keresők utaznak ilyen korán, illetve ezzel bátorítaná az embereket, hogy kicsit korában utazzanak. Pidgeon választási ígéretei között szerepel, hogy egy jeggyel, egy órán belül, több buszra is át lehetne szállni, anélkül, hogy az átszállásnál újra fizetni kellene az utazásért.

Sian Berry (Green) a zöldek által támogatott főpolgármester aspiránsa eltörölné a londoni zónatérképet és a helyébe egységes jegyárakkal lehetne utazni London busz és metróhálózatán. Sian Berry nyilatkozata szerint nem emelnék meg a London belső zónájának jegyárait, azonban radikálisan csökkentenék a külső zónákból London belvárosába utazók utazási költségeit.

George Galloway (Respect) szintén “befagyasztaná” a jegy és bérlet árakat. Illetve ingyenes közlekedést ígér a Transport for London dolgozóinak és a diákoknak.

Zac Goldsmith (Conservative) konzervatív párti képviselő az egyetlen kakukk tojás a mezőnyben. Mivel ő nem változtatna elődje, Boris Johnson politikáján, vagyis maradnának a jegyárak, a bérletek drágulnának minden év kezdetén.

Mr Goldsmith abszurdnak nevezte a többi jelölt jegy ár befagyasztásra vonatkozó ígéretét, mivel szerinte áremelések nélkül finanszírozhatatlanná válna a főváros tömegközlekedésének fejésztesi projektjei.

A közvélemény kutatások jelenlegi befutóként Sadiq Khan munkáspárti főpolgármester aspiránst hozzák ki, vele szemben reális esélye csak Zac Goldsmith-nek van. A londoni főpolgármester jelöltek listáját március 31. a jelölések véglegesítésével hozzák nyilvánosságra.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS