A települési önkormányzatok jelentésre szerint a londoni hajléktalanok csaknem 60 százaléka külföldi állampolgár. A beszámolót a hajléktalanokat segítő ügynökségek, önkéntesek, rendőrök, lakásügyi hatóság és a lakosság segítségével állították össze.

Angliában (Wales, Skócia és Észak-Írország nem szerepel a jelentésben) 2014 őszén 2,744 hajléktalan volt, egy évvel később, 2015-ben már 3,569 ember volt fedél nélkül. Ez mintegy 30 százalékos emelkedés egy év alatt.

A brit hajléktalanok után a második helyen Román állampolgárok vannak 1,388 fővel, őket a Lengyelek, Litvánok és az Írek követik. 2014-2015-ben 90 Magyar volt kénytelen az utcán aludni a brit fővárosban.

A londoni adatok szerint a hajléktalanok háromnegyede mindössze egy napot töltött az utcán, a második éjszaka már a kiterjedt hajléktalanellátási rendszer szállásán tölti. Ez a kormány No Night Out nevű rendszerének köszönhető, amelynek segítségével azonnal szállást találnak a hajlék nélküli embereknek.

Az Oxford Egyetem migráció kutatásával foglalkozó részlege szerint az adatokból jól látszik az összefüggés az Európai Unióból érkező hajléktalanok számának növekedése és a bevándorlók számának emelkedése között. Vagyis annak ellenére, hogy az uniós munkavállalók egy jobb élet reményében jönnek a Angliába, néha ez az álmuk nem válik valóra.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS