Sadiq Khan londoni polgármestert választotta idén a Politico című hírportál az Európa sorsára jövőre várhatóan a legnagyobb befolyást gyakorló személyiségnek. A szerdán közzétett, 28 tagú listán a tizedik helyen szerepel Soros György magyar származású milliárdos üzletember.

Az amerikai hírportál európai kiadása tavaly készített először ilyen listát. A kiválasztás folyamatának elve kezdetben az volt, hogy az Európai Unió mind a 28 tagországából kerüljön fel valaki a listára, és őket rangsorolják, a szerkesztők azonban megváltoztatták ezt.

A második helyen Frauke Petry, a bevándorlásellenes jobboldali az Alternatíva Németországért vezetője szerepel, mert a párt – most először – valószínűleg képviselői helyeket fog szerezni a német szövetségi törvényhozásban.

Negyedik helyen van a listán Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, aki a lap szerint “a hátsó sorból irányítja” az országot. Helyet kapott még “Európa 2017-es osztályában” Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője, és Sebastian Kurz fiatal osztrák külügyminiszter is, továbbá a litván elnök, Dalia Grybauskaite és a legnépszerűbb cseh párt, az ANO vezetője, Andrej Babisis.

A Politico emlékeztetett arra,. hogy tavaly az első helyre Orbán Viktor magyar miniszterelnök került, aki – mint fogalmazott – “a nyugati világban a nacionalista politika térhódításának elindítója volt. A politika hullámzásából fakadóan a másik oldalnak is elkerülhetetlenül eljön az ideje” – írta az összefoglalót jegyző két szerkesztő, Stephan Faris és Matthew Kaminski. Indoklásuk szerint ezért tették az idén a londoni polgármestert tették az első helyre, akinek személyes háttere és centrista-liberális programja alternatívát jelent a jelenleg domináns politikával szemben.

Mellékesen Sadiq Khan az egyike a listán lévő azon három polgármesternek, aki jól érzékelteti, hogy egyre jelentősebbek a városvezetők – írták. A Politico szerint a nem hagyományos politizálás továbbra is főszerepet fog kapni Európában. “A szélsőjobboldali pártok valószínűleg minden korábbinál jobban szerepelnek majd a német, a francia és a holland választásokon” – írják.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS