Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaipari államtitkár kapta a legtöbb szavazatot a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelölt-választásának csütörtökön tartott második fordulójában, így a párttagság közülük választhatja meg őszig az új konzervatív vezetőt, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz.

A 125 ezer fizető párttag szeptember 9-én lezáruló szavazásának győztese Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz. A három éve elhunyt Thatcher 11 évig, 1979-től 1990-ig volt miniszterelnök. A XX. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormányfői poszton, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert.

A felmérések szerint Theresa May kerülhet ki győztesen az utódválasztási folyamatból. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint a Konzervatív Párt vezetőválasztásra jogosult tagjainak 63 százaléka a belügyminisztert támogatja, Andrea Leadsomra 31 százalék kíván voksolni.

A verseny azonban korántsem tekinthető eldöntöttnek, mivel Andrea Leadsom támogatói között van az egyik legbefolyásosabb tory politikus, Boris Johnson volt londoni polgármester, aki a nyáron várhatóan erőteljesen kampányol majd az energiaügyi államtitkár mellett. Theresa May – Cameron-hoz hasonlóan a brit EU-tagság fenntartását pártoló tábor tagja volt a népszavazás előtti kampányban, de kampányrendezvényeken nem vett részt aktívan.

A pártvezetői és miniszterelnöki tisztségért induló kétfős mezőny drámai fordulatok után alakult ki. Korábban ugyanis Boris Johnson tűnt biztos befutónak, ám Michael Gove igazságügyi miniszter – aki Johnson legfőbb szövetségese volt a népszavazási kampányban, és Cameron távozási szándékának bejelentése után azt mondta, hogy nem indul a vezetőválasztási versenyben – az utolsó pillanatban Johnson ellen fordult, és bejelentette, hogy mégis pályázik.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS