A brit monarchia fenntartása 35,7 millió fontjába került az adófizetőknek az elmúlt évben, vagyis az Egyesült Királyság minden lakosa 56 pennyvel járult hozzá ehhez a teherhez.

Ez az összeg fedezi az uralkodó és férje állami kiadásait, közszerepléseit, valamint a rezidenciák fenntartását, az évi mintegy négyszáz eseményen való részvételt és az ezzel járó utazásokat, a nemzeti ünnepek megtartását, a különféle fogadásokat, garden partykat, díszvacsorákat, audienciákat, egyebeket.

Azonban a királyi család nem csak viszi a pénzt a brit államkasszából, de jelentős bevételhez is juttatja az országot. A családot sokszor csak cégként emlegetik Nagy-Britanniában, értékét 57 milliárd fontra becsülik. A királyi család vagyona körülbelül 22,8 milliárd font.

A turizmus az egyik legfontosabb iparág, körülbelül 26 milliárd fonttal járul hozzá a gazdasághoz. A turisták jelentős része a történelmünk, az angol kultúra miatt jön az országba, aminek központi eleme a királynő és családja – mondta a VisitBritain stratégiai igazgatója.

A monarchiához köthető bevételek éves szinten elérik a 7 milliárd fontot, ebből a királyi család, mint brand a kastélyaival és a szuveníreladásokkal együtt évi 1,6 milliárd fontot hoz a angolok konyhájára.

Mindez összehasonlítható a republikánus modellel, mindenekelőtt a franciával. A Francia Köztársaság Elnöke 91 millió fontjába kerül a francia adófizetőknek, tehát majdnem háromszor annyiba, bár az igaz, hogy a francia elnök szerepe korántsem csak ceremoniális, ő ezért a pénzért politizál is, hol jobban, hol egy kicsit rosszabbul. Ez minden egyes franciának 1 fontjába és 43 pennyjébe került az elmúlt évben.

Ami Olaszországot illeti, az ottani államelnök csaknem ugyanazt az alkotmányjogi funkciót tölti be, mint II. Erzsébet, de jóval nagyobb összegért. Sergio Mattarella, a jelenlegi államfő fenntartása évente181,5 millió fontnak megfelelő eurót emészt fel, azaz minden olasz 3 fontot és 8 pennyt kénytelen leszurkolni a köztársasági államforma oltárán.

A brit monarchia költségeivel csaknem megegyeznek a Lengyel Köztársaság költségei. A lengyeleknek évente 34 millió fontjukba kerül az, hogy köztársasági elnököt tartanak. Náluk takarékosabbak a németek, ők kihozzák 30,8 millió fontból, és ebben már az a 4,8 millió font is benne van, amit az öt még élő exelnökükre fordítanak.

És akkor még nem volt szó az Egyesült Államokról, ahol az elnökség fenntartása milliárdos összegre rúg – bár ők sohasem voltak királyság. Az összehasonlításból mindenesetre az tűnik ki, hogy a köztársasági államforma a legjobb esetben is ugyanannyiba, de inkább többe kerül a királyságnál, mindazon színes, látványos közszereplések nélkül, amit annyian irigyelnek a britektől.

Felszámolnád az angol Királyi családot?

Loading ... Loading ...

NINCS HOZZÁSZÓLÁS