Persze nem gazdasági értelemben, a kérdés inkább arra vonatkozik mennyivel több országba utazhatunk ennek a brit dokumentumnak a tulajdonában.

A Henley & Partners vízumkorlátozásokat listázó adatbázisában, Magyarország a 10. helyre kvalifikálta magát egy 104-es listán. A listán 175 ország szerepel, azonos vízumkorlátozás esetén osztozva a helyezéseken.

10. helyen osztozunk Izlanddal és Csehországgal, megelőzve Szlovákiát (11.) és Szlovéniát (12.). A “legerősebb” útlevele Németországnak van ezt követi Svédország, majd a 3. helyen, több más európai országgal közösen, Nagy Britannia szerepel.

Brit útlevél utazási korlátai
Brit útlevél utazási korlátai
Magyar útlevél utazási korlátai
Magyar útlevél utazási korlátai

A magyar és a brit útlevél között tehát nincs számottevő különbség, vagyis ha csak az utazás miatt nem érdemes kiváltani a brit útlevelet. Más kérdés, mi lesz ha Nagy Britannia kilép az EU-ból. Ebben az esetben akár beutazási, vagy munkavállalási vízum kényszert is bevezethetnek.

Az utóbbi években Európai Unióból érkezett bevándorlók által benyújtott brit útlevél kérelmek száma csökkent. A csúcs 2013-ban volt akkor már 17,645 állampolgársági kérelmet adtak be 2014-ben már csak 10,071-et. 2015-ről még nincs nyilvános adat azonban a BREXIT miatt újabb rekordra számíthat a belügyminisztérium.

Az Uniós állampolgároknak a brit útlevél igényléséhez 5+1 évig kell Nagy Britanniában élni, előbb Permanent Residence státuszt kell szerezni amihez öt éves Angliai tartózkodást kell papírokkal igazolni. Alapfokú angol nyelvvizsgát kell tenni, illetve a Life in the UK tesztet kell megcsinálni. Majd a 6. évben lehet a brit állampolgárságot kérvényezni.

Tervezed a brit utlevél kérelmét?

Szavazás eredményének megtekintése

Loading ... Loading ...

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS