A londoni piros buszok egyértelműen a város szimbólumává váltak az idők során, mindenki felismeri őket a világ minden pontján, de hogy miért pont pirosra festették őket, azt csak kevesen tudják.

Az egyik elmélet szerint a korai prototípusokat azért festették vörösre hogy a többi járművezetőt figyelmeztessék, szinte rájuk kiabálva, hogy ’tartsa a távolságot; ez a dolog még kísérleti stádiumban van!’ Az első tesztjárművek német gyártásúak voltak, úgy ismertek őket mint ’Rotmeisters’ melyből a ma is használatos brit formula, a ’Routemasters’ név alakult ki. Ok bevallom, ez valójában csak egy érdekes elmélet, de sajnos nem igaz.

Az igazság felkutatására a történettel 1907-be kell visszamennünk, amikor a legtöbb busz még lóvontatású volt (onmibusz) és ahány társaság üzemeltette őket, annyi különböző színű jármű közlekedett a városban. 1907-ben azután – megunva a kaotikus állapotokat – a London General Omnibus Company (a Londoni Általános Omnibusz Társaság) a teljes flottáját vörösre festette, csak hogy kitűnjön a London utcáin kavargó tömegből.

A társaság hamarosan a legnagyobb busztársasággá fejlődött így a vörös szín kezdte uralni az utcákat. Amikor a cég 1933-ban London Transport Company-vé (azaz Londoni Tömegközlekedési Vállalattá) alakult a náluk elfogadott festési szabályzatot kiterjesztette sok másik szállító cégre is.

Ha egy gyors pillantást vetünk a londoni tömegközlekedés színszabványaira, megtalálhatjuk azt a Pantone 485 C színárnyalatot, melyet a szabályzat előír, bár nem csak a londoni buszok büszkélkedhetnek vele, ugyanilyen színű ugyanis a londoni Central line metróvonal, valamint a Royal Mail (Király Posta), a KitKat, a McDonald’s és a Szovjetunió zászlaja is ilyen piros volt.

Hogy egészen precíz legyek, be kell valljam, hogy a londoni buszok nem teljesen pirosak, a tetejük, melyet szinte sohasem látunk ugyanis fehér, mégpedig azért, hogy visszatükrözze a napfényt, így valamelyest csökkentse a buszok nyári átmelegedését.

Ha a teljes busz felületből levonjuk a tető, az ablakok és a busz oldalára szerelt reklámok felüléltet, kiderül, hogy hozzávetőleg egy busz csak 30-40%-a vörös.
A pontos, szabványos színárnyalatot itt ellenőrizhetitek

Publikálva az Idegenvezetés London jóváhagyásával

NINCS HOZZÁSZÓLÁS