A kórokozót 1947 óta ismerik a tudósok, bár a világ figyelmét igazán csak a múlt év végén keltette fel. A WHO válságstábot állít fel a Zika vírus terjedése miatt.

Egyelőre senki sem merte kijelenteni, hogy vírus és katasztrófahelyzet van, ahogy azt sem, hogy egyértelmű lenne az összefüggés a Zika vírus-fertőzés a kis-fejűséggel születő csecsemők fejlődési rendellenessége között.

Az Amerikai Járvány- és Közegészségügyi Központ elemzése szerint minimális a kockázata annak, hogy a Zika vírust hordozó szúnyogok elterjesztik a betegséget Nagy-Britanniában és Európa északi részén. A vírus terjedésének északi határa valahol Florida és Mexikó környékén, a vége pedig Brazília déli határvidékén lehet.

A vírust először 1947-ben mutatták ki egy afrikai majom szervezetében. A fertőzött Rhesus makákó a Victoria-tó közelében, egy Zika nevű erdőségben élt: innen ered a vírus neve. A betegséget elsősorban kullancsok vagy szúnyogok terjesztik. Az első emberi Zika vírus fertőzést több mint 20 évvel később Nigériában jegyezték le.

A kór csak a terhes nőket, pontosabban a méhben fejlődő magzatokat veszélyezteti. A várandós nők tünetei enyhék és többnyire viszonylag hamar, két-három nap alatt elmúlnak. A betegség influenzára jellemző tünetekkel jelentkezik ami hőemelkedéssel, lázzal, fejfájással, kötőhártya-gyulladással járhat.

A fertőzött anyaszervezet nagy valószínűséggel súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kis fejűséget, más néven mikrokefáliát okoz a magzatnak. Ilyenkor az az agy és az idegrendszer fejletlensége olyan súlyos is lehet, hogy a magzat már az anyaméhben meghal. Ha a kisfejűségben szenvedő baba világra is jön, a kicsi agyállomány mennyiségéből fakadóan nagy eséllyel értelmi fogyatékos lesz, szocializációja lemarad, izomkoordinációja hiányos lesz.

Mivel a fertőzött szúnyog csípése ellen különösebben nem lehet hatékonyan védekezni, az Amerikai Járvány- és Közegészségügyi Központ egyenesen azt tanácsolja a terhességet tervező vagy már várandós nőknek, hogy ha tehetik, inkább ne utazzanak az érintett területekre.

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS