Az angol fővárosnak nyolc év óta először van ismét baloldali polgármestere. Sadiq Khan egyben az első muszlim a londoni városháza élén. A végleges és hivatalos adatok szerint Khan jelentős előnnyel győzött: a voksok 56,8 százalékát kapta.

A 45 esztendős Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként, meglehetősen szerény körülmények között, egy tanácsi szociális bérlakásban élő nyolcgyermekes családban nevelkedett. Néhai édesapja londoni buszsofőr volt, édesanyja varrónő.

Khan fő vetélytársa az indulók népes mezőnyében Zac Goldsmith, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt, akire – az első és a második helyen megjelölt preferenciák legnagyobb számának összeadása alapján számolva, és így a többi induló voksait kiszűrve – a választók 43,2 százaléka szavazott.

Sadiq Khan a konzervatív párti Boris Johnsont váltja London polgármesterének székében. Johnsont kétszer választották London polgármesterévé, de már a tavalyi brit parlamenti választások után közölte, hogy harmadszor nem indul a posztért.

A Konzervatív Párt egyik legeredetibb, legszínesebb figurájának ennél sokkal nagyratörőbb tervei vannak, legalábbis a brit sajtó szerint, amely a leköszönő polgármestert a kormányfői tisztségért 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjeként tartja számon.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS