Nigel Farage pár napja pózolt a rasszistának kiáltott “Breaking Point” című plakát előtt ahol migránsok zárt sorban masíroznak az Európai Unióba. Farage azzal védekezett, hogy az EU-s török csatlakozási problémára hívta fel a plakáttal a figyelmet.

Egy nappal a BREXIT népszavazás előtt nevük elhallgatását kérő uniós tisztségviselők arról számoltak be, hogy újabb fejezetét nyitják meg június 30-án a török uniós csatlakozási tárgyalásoknak, a lépés része a migrációs hullám megfékezéséről Törökország és az Európai Unió között létrejött alkunak.

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országok képviselőinek a tárgyalások során összesen harmincöt fejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy a csatlakozó ország milyen módon, milyen ütemezésben veszi át, építi be saját nemzeti jogrendjébe az egyes területeken addig született uniós joganyagot.

A 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de azóta csak tizenöt fejezetet sikerült megnyitni, s azok közül mindössze egyet – a tudományos és kutatási fejezetet – tudtak lezárni. Ennek ellenére most a 33. költségvetési politikára vonatkozó fejezet megnyitását tervezik. Vagyis a migráció megállítása érdekében felvennék Törökországot az EU-ba, 60 millió muszlimot, éppen ahogy Farage állította.

Valószínűleg ez nem változtatna a népszavazás kimenetelén, azonban ha így folyatja az EU könnyen lehet, hogy 2020-as parlamenti választásokon, a UKIP, megelőzné a munkáspártot és a második legnagyobb politikai párt lenne a konzervatívok mögött.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS