A német kormány fejlesztéspolitikai minisztere szerint csökkenteni kell a menekültügyi ellátás színvonalát Németországban, és össze kell hangolni az ellátási normákat egész Európában.

Gerd Müller szerint “képtelenség” és hosszabb távon tarthatatlan állapot, hogy a schengeni övezeten belül ugyan határok nincsenek, de országonként “teljesen más szabványok érvényesülnek a menedékjogi eljárásjogban és az anyagi juttatásokban”.

Egyebek mellett ennek tulajdonítható, hogy a “menekültek 90 százaléka Németországban marad” – mondta a nemzetközi fejlesztési és gazdasági együttműködési tárca vezetője a Madsack médiacsoport lapjainak adott interjúban a társaság vasárnapi közleménye szerint.

Gerd Müller kiemelte, hogy a történelmi múltból adódó megfontolások nem hátráltathatják a német ellátási normák közelítését az európai szinthez. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hozzátette, hogy parlamenti képviselői választókörzete a német-osztrák-svájci hármas határ térségében van, és ugyan mindkét szomszédos országban a némettől eltérő szabványok vannak a menekültek ellátására, “mégis mindkét ország megbecsült tagja az európai államok közösségének”.

Gerd Müller a német kormány fejlesztéspolitikai minisztere
Gerd Müller a német kormány fejlesztéspolitikai minisztere

Hangsúlyozta, hogy Németországban “viszonylag magas a menekültek ellátásának színvonala”, ezért az aktuális szíriai és iraki kihívások legyőzése után nem lehet levenni a napirendről a menekültügyi szabályozást.

Le kell vonni a tanulságokat, így azt is, hogy a nyitott határok Európájában “harmonizálni” kell az eljárásjogi és az ellátási szabályokat, és ezután Németországban is alkalmazni kell a “menedékjog, továbbá a bevándorlási- és idegenrendészeti jog európai szabványait” – mondta a miniszter.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS