Nigek Farage az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának (UKIP) korábbi elnöke, az Egyesült Államokban megrendezett konferencián tartott beszédében azt mondta, burkoltam az Európai Unióra utalva, hogy az Egyesült Királyság valódi barátai angolul beszélnek.

A konzervatív párt gyűlést Washingtonban rendezték, amelyen Nigel Farage mint Donald Trump támogatója vett részt. „A valódi barátaink ezen a földön angolul beszélnek, egyeznek a törvényeink és számíthatunk egymásra a bajban”. A beszédet hatalmas taps követte ami jól mutatja az eddigi mérsékelt konzervatív párt radikalizálódását.

Farage beszédét megelőző napon Donald Trump az Egyesült Államok elnöke a nép ellenségének nevezte a Twitteren az álhíreket terjesztő médiát. “A hamis híreket közlő média (a kudarcos New York Times, a CNN és az NBC) nem az én ellenségem, hanem az amerikai népé. BETEG DOLOG” – írta, utóbbi kifejezést csupa nagybetűvel.

A bejegyzést később törölték, majd negyedóra elteltével az elnök újabb változatot tett közzé, bővítve a korholt médiumok körét. “A hamis híreket közlő média (a kudarcos New York Times, az NBC, az ABC, a CBS és a CNN) nem az én ellenségem, hanem az amerikai népé” – olvasható az új változatban, amelyben már az ABC és a CBS televízió is szerepel.

2016 novemberében a brit Daily Mail „A nép ellenségei” cím alatt közölte az ügyben ítélkező három bíró fényképét. A The Sun az európai elitet okolta agresszíven az ítélet miatt. Douglas Carswell képviselő a „bírák kontra nép” szöveggel kommentálta a döntést a Twitteren. David Davies ugyanott „néphatalmat” követelt a „nem választott bírák” helyett.

Nem kell túlzott fantázia, hogy a jövőben Nigel Farage kijelentheti, hogy az Egyesült Királyság valódi barátainak a bőre fehér. Farage, May, Thrump és Orbán Viktor veszélyes érzelmekkel játszanak, mert a gyűlöletet és a félelmet amire alapozzák a sikerüket csak fokozni lehet.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS