A német belső elhárítás, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) helytelenül mérte fel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tevékenysége és a menekülthullám összefüggését – ismerte el a szolgálat vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

Hans-Georg Maassen a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a BfV-nél ugyan kezdettől fogva lehetőségként számoltak azzal, hogy az IÁ megpróbálhat a menekültek között dzsihadistákat bejuttatni az Európai Unióba, de úgy vélték, hogy ez a hosszú vándorút viszontagságai miatt túlságosan kockázatos vállalkozás, ezért nem tartották nagyon valószínűnek.

Az IÁ azonban mégiscsak felhasználta a menekülthullámot. „Nem szorult rá arra, hogy embereit a menekültek közé rejtse, mégis megtette. Szerintem ez erődemonstráció, az IÁ világosan jelezni akarta, hogy erre is képes” – mondta Hans-Georg Maassen.

A német belső elhárítás vezetője kiemelte: nem tűnik érvényesnek az a feltételezett összefüggés, hogy minél inkább szorult helyzetbe kerül katonailag az IÁ, annál nagyobb a németországi terrortámadás veszélye, és nem érdemes csak Szíriára és Irakra szűkítve vizsgálni a szervezet működését, hiszen továbbra is aktív a Sínai-félszigeten, Maliban, Csecsenföldön vagy éppen Nigériában. Líbiában pedig jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Így mindent egybevetve az IÁ nem visszaszorulóban van, hanem tör előre.

Az teljesen biztos, hogy az IÁ Németországban is, illetve „német érdekek ellen” is végre akar hajtani támadásokat. Ezt jelzik a dzsihadista szervezet propagandaanyagai is, amelyek német városokat említenek együtt Párizzsal vagy Brüsszellel – tette hozzá.

André Schulz, a BDK elnöke kiemelte, hogy több tízezer menedékkérő él Németországban, „akikről nem tudjuk, hogy kicsodák, pontosan honnan jöttek és hol tartózkodtak”, és ez „egy jogállam számára elfogadhatatlan”. Jörg Radek, a GdP elnöke hozzátette: „naiv feltételezés volt a politikusok részéről, hogy nem szivárognak be a menekültek között IÁ-harcosok”. Hangsúlyozta: bebizonyosodott, hogy a menekültek között terroristák is vannak, és „meglehet, hogy már a következő támadást készítik elő”.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS