Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a Progressz-MSZ típusú orosz teherszállító űrhajók új generációjának második tagja – jelentették be a Moszkva melletti, koroljovi irányítóközpontban szombaton.

A közlés szerint az automatikus üzemmódban végrehajtott manőver az ütemtervnek megfelelően zajlott le. A Progressz MSZ-02 jelzésű teherűrhajót március 31-én bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával.

Ez volt ennek a hordozórakétának a második alkalmazása a 2015. áprilisi baleset óta, amikor kudarccal végződött a Progressz M-27M teherűrhajó eljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra. A baleset utáni első sikeres manővert ezzel a hordozórakétával tavaly december 21-én hajtották végre.

Az új Progressz több mint két és fél tonna terhet vitt magával, többek között üzemanyagot, élelmiszert, továbbá berendezéseket az űrállomás munkájának fenntartására, valamint csomagokat a személyzetnek.

A következő, harmadik új-generációs Progressz teherűrhajót a tervek szerint július 4-én küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS