Öt év múlva, 2020-ban várható Európában a gyors adatátvitelt biztosító ötödik generációs (5G) mobil távközlési szabvány bevezetése – jelentette ki Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

Günther Oettinger a német dpa hírügynökségnek adott interjúban rámutatott, hogy az ötödik generációs szabvány bevezetésére például a hálózatra kapcsolt járművek elterjesztéséhez lesz szükség.

“Globális szabványt kell létrehozni” – szögezte le. “Az 5G a mobilitás egy teljesen új kategóriájának a kereteit teremti meg” – mondta, kiemelve olyan nagy autógyártók, mint a Renault, a Daimler és a BMW a technológia fejlesztésben játszott kulcsfontosságú szerepét. Rámutatott, hogy miközben Európa vezet az internet ipari hasznosításában, addig az internetes kereső szolgáltatások és közösségi média terén az Egyesült Államok mögött kullog.

A szabvány bevezetésétől számítva még legalább egy év mire eljut az előfizetőkhöz. Illetve további átalakulások várhatóak a mobil tarifa csomagokban is. Hiszen 3G-ről 4G-re váltásnál az angliai mobil szolgáltatók megszüntették a korlátlan csomagokat.

Günther Oettinger a dpa hírügynökségnek adott interjúban védelmébe vette a roaming-díjak 2017 nyarán történő eltörléséről hozott kompromisszumos brüsszeli döntést. “A mobiltelefonok előtt attól kezdve nem lesz határ, csak egyetlen nagy piac.” Bizakodásának adott hangot egyúttal, hogy az Európai Parlament meg fogja szavazni a megállapodást. “Nagyon rossz jelzés lenne, ha nem tenné” – fogalmazott.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

NINCS HOZZÁSZÓLÁS