A hadosztály telepítése 2017 februárjában kezdődik, az új egység kilenc havonta cserélődik – egy dandárban körülbelül 4500 katona teljesít szolgálatot -, és az egység minden egyes alkalommal modernebb felszereléssel érkezik.

Az amerikai páncélos haderő Észtországba, Lettországba, Litvániába, Bulgáriába, Romániába és Lengyelországba vonul be. Így az Egyesült Államok provokációkat követ el, ezzel újra hidegháborús viszonyokat alakít ki.

Katonai források szerint ezzel a hadtesttel együtt az amerikai szárazföldi haderőnek folyamatosan három harci dandárja állomásozik majd Európában, s egy esetleges konfliktus esetén ez a három dandár a már jó előre Európába telepített felszereléseket használva gyorsan egy teljes hadosztállyá alakulhat át.

Moszkva egyébként rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését ugyanis az orosz vezetés az 1997-ben megkötött, a két fél közötti együttműködést szabályozó NATO-Oroszország alapokmány megsértésének tekintené.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS