A brit statisztikai hivatal (ONS) közleménye szerint, 2016 júniusával zárult tizenkét hónapban (vagyis a BREXIT népszavazás megelőzően) 650 ezren érkeztek letelepedési szándékkal Nagy-Britanniába.

A vizsgált időszakban rekordot döntött a Nagy-Britanniában letelepült külföldi EU-állampolgárok száma is, amely 284 ezerre nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakra becsült 265 ezerről. Az EU-s országok közül a legtöbben Romániából érkeztek, az uniós csatlakozás óta első alkalommal vették át az első helyez Lengyelországtól, mintegy 54 ezer fővel.

Theresa May brit miniszterelnök többször hangoztatott véleménye szerint viszont az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás azt mutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt. A kérdés különös jelentőségét az adja, hogy a bevándorlás az egyik legsarkalatosabb vitaforrás London és Brüsszel között.

May korábbi belügyminiszterként prioritással kezelte a bevándorlás kérdését, és már sikerült csökkenteni a bevándorlók számát. A jelenlegi 650 ezres bevándorlási rekordból 366 ezren az Európai Unión kívülről érkeztek ami felett gyakorolhatnák a EU-s tagság előtt sokat emlegetett bevándorlási “kontrollt”.

A Daily Mail címlapján jól mutat a rekord mennyiségű Uniós bevándorló és a román invázió, továbbá megerősíti Theresa May többször hangoztatott véleményét miszerint a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt. Ezért maradéktalanul végre kell hajtani „a brit nép utasítását” arra, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Az igazán jelentős fordulat, hogy a BBC és Munkáspárt is beállt az uniós bevándorlók ostorozásába. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a munkáspárt bevándorlók ellen forduljon és most sem ez történ. A párton belül Corbyn pártja az északon élő munkásosztályt, illetve az Angliában élő kisebbségeket szólítja meg akik az EU-ból való kilépés mellett szavaztak.

Jeremy Corbyn korábban a Sunday Mirror című vasárnapi baloldali brit lapnak nyilatkozva kijelentette: a Munkáspárt első számú feltétele az, hogy a brit gazdaságnak a kilépés után is teljes hozzáférése legyen az EU egységes belső piacához. Az egységes belő piachoz való hozzáférés a munkavállalók szabad mozgásához kötött. Ezért azt javasolnák, hogy csak akkor engedjék be az EU-ból érkező munkavállalókat, ha már rendelkeznek munkahellyel.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS