A 2012 óta folyó Nexus műveletben, aminek ő célja, hogy kiutasítsák azokat a bevándorlókat, akik valamilyen bűncselekményt követtek el. A Nexus műveletben számos, Kelet-európaik által üzemeltetett bordélyházat számolt fel a angol rendőrség.

Az ezekben dolgozó Kelet-Európai, többségében román prostituált kitoloncolási felszólítást kaptak az angol bevándorlási hivataltól a rendőrségi razziák után. A prostituáltként dolgozó és a rendőrség által letartóztatott nők azzal érvelnek, hogy a prostitúció Nagy-Britanniában legális és ők egyéni vállalkozóként dolgoznak az országban.

Bár a prostitúció valóban legális Nagy Britanniában, az erre való kényszerítés, futtatás és bordélyház üzemeltetés bűncselekmények minősül. Illetve az európai uniós állampolgárok három hónapig szabadon tartózkodhatnak Nagy Britanniában, ezután már jogosultságot kell szerezniük az itt tartózkodásra, ami lehet munkavállalás, vagy tanulás.

A prostituáltak egy részénél felmerült a kapcsolat a szervezett bűnözéssel, ezért került sor a letartóztatásra. Bár ezt a kapcsolatot nem sikerült bizonyítania rendőrségnek, ezért nem is került sor bírósági ítéletre. Azonban tudták bizonyítani, a munkaviszonyukat, vagy vállalkozási státuszukat ezért került sor a kiutasításukra.

A Guardian-nek nyilatkozó Mariatot a rendőrség állítólag az utcáról vitte be és tartóztatta le 24 órára. Egy héttel később pedig kapott egy levelet, amelyben azt írták: elindították a kiutasítási eljárását.

Victoriát a saját lakása előtt tartóztatták le. A rendőrök szerint ugyanis bordélyházat üzemeltetett. Végül hivatalosan nem vádoltak meg semmivel, de elvették az útlevelemet és értesítettek, hogy amennyiben a fellebbezésemet nem fogadják el, kiutasítanak az országból
– mondta a 21 éves lány.

A Nexus akcióban letartóztatott nők jogi úton akarják rendezni a vitát az angol hatóságokkal. Azzal érvelnek, hogy nem követtek el törvénysértést, mivel ők önálló vállalkozókként nyújtanak szexuális szolgáltatásokat, amely így legális az országban. A hatóságokat perlő szexmunkásokat az Angol Prostituáltak Közössége is támogatja.

Niki Adams a szervezet szóvivője elmondta: a rendőrség ezeknek a nőknek a kiutasításával nem tesz mást, mint hogy még inkább stigmatizálja a prostituáltként dolgozó nőket, akiknek alig van lehetőségük jogilag megvédeni magukat a rendőrségi túlkapásokkal szemben.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS