Első ízben hajtott végre sikeres landolást az óceánon a SpaceX rakétája pénteken, miután útnak indított egy szállítmányt a Nemzetközi Űrállomásra.

A rakéta magyar idő szerint péntek késő este indult Floridából, és miután pályára állította a rakománnyal megrakott teherhajót, nyolc perccel később sikeresen landolt az Atlanti-óceánon úszó leszállóhelyen mintegy 300 kilométerre Cape Canaveraltól.

A rakéta négy korábbi tengeri landolási kísérlete kudarccal végződött. A Falcon 9-nek nevezett rakéta szárazföldön először tavaly decemberben hajtott végre sikeres leszállást.

A rakéta által pályára állított Dragon elnevezésű teherszállító várhatóan vasárnap érkezik majd meg a Nemzetközi Űrállomásra, ahova hét tonna rakományt visz, a többi között élelmiszert és tudományos kísérletekhez való eszközöket, például egy felfújható lakókapszula prototípusát, amelyet most fognak kipróbálni az űrállomáson.

A Space Exploration Technologies vagy röviden SpaceX amerikai űrkutatási vállalat, amelynek központja a kaliforniai Hawthorne-ban található. 2002-ben alapította a dél-afrikai származású Elon Musk, akinek a nevéhez a PayPal és a Tesla Motors megalapítása is fűződik. A SpaceX fő célja kezdetektől fogva az űrrepülés költségeinek leszorítása, valamint a Mars kolonizációjának lehetővé tétele. A cég fejlesztette ki a Falcon 1 és Falcon 9 rakétákat, valamint a Dragon űrhajót.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS