A pénteken közzétett eredmények szerint megnyerte ugyan a skóciai parlamenti választásokat a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP), de nem sikerült megőriznie abszolút többségét az edinburghi parlamentben, aminek elsősorban a skót függetlenségi törekvések szempontjából lehet komoly jelentősége.

A csütörtöki választások eredménye alapján az SNP 63 képviselői helyet szerzett a 129 tagú skót törvényhozásban, de az abszolút többséghez 65 mandátum kellett volna. A 2011-ben tartott előző skóciai parlamenti választásokon az SNP 69 képviselői hely elnyerésével – története során először – abszolút többséggel alakíthatott kormányt, most viszont hat képviselői helyet elvesztett, így más pártok külső támogatására vagy koalícióra kényszerül.

A skóciai parlamenti választáson váratlanul jó eredményt ért el a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt, amelynek szilárd álláspontja szerint semmilyen körülmények között nincs lehetőség Skóciában újabb függetlenségi népszavazásra. A skót toryk 31 képviselői mandátumot szereztek az edinburghi parlamentben, kétszer annyit, mint az előző skóciai választásokon.

Az SNP-kormány 2014 szeptemberében népszavazást rendezett arról, hogy Skócia függetlenné váljon-e, de a referendumon az elszakadást ellenzők kerültek többségbe. Nicola Sturgeon azóta igen óvatos nyilatkozatokat tesz a függetlenség kérdésében: rendre hangoztatott álláspontja szerint csak akkor kerülhet napirendre az újabb népszavazás, ha biztosra vehető, hogy sikerült a skót választók többségét megnyerni a függetlenség ügyének.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök pénteken mindazonáltal kijelentette, hogy az SNP “történelmet írt” sorozatban harmadik választási győzelmével. Ilyesmi még nem fordult elő a skót parlament történetében, és ez az SNP-kormány politikája melletti bizalmi szavazás – tette hozzá. Rövid győzelmi beszédében a skót miniszterelnök a “mi nagyszerű országunknak” nevezte Skóciát, de egyetlen szóval sem említette a skót függetlenség ügyét.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS