Egyoldalúan korlátozná Svájc a bevándorlást az Európai Unió tagországaiból – derül ki egy pénteken bemutatott törvényjavaslatból.

A svájci választók szűk többsége két éve népszavazáson döntött a bevándorlási kvóták bevezetéséről, annak ellenére, hogy Svájc korábban megállapodást kötött az Európai Unióval, amely szavatolja a személyek szabad áramlását.

Svájc azóta tárgyal Brüsszellel arról, hogyan lehetne módosítani az uniós megállapodást, de a tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre, és az uniós tagságról tartandó brit népszavazásig fel is függesztették a megbeszéléseket. A svájci kormánynak legkésőbb jövő februárig kell végrehajtania a népszavazáson hozott döntést.

A most bemutatott törvényjavaslat egyúttal megkönnyítené a tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérők alkalmazását, ugyanakkor megvonná a szociális juttatásokat a külföldi álláskeresőktől.

A javaslatnak különös olvasata is lehet. Pár napja ugyanis népszavazáson utasította Svájc a kisebb bűncselekményt elkövető bevándorlók kitoloncolását. Ezek szerint a svájci választók szemében az európai, köztük a magyar bevándorlók, rosszabbak mint a piti bűnözők.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is:

NINCS HOZZÁSZÓLÁS