Egy évre szóló felmentést kapott Svédország az EU sürgősségi menekültáttelepítési mechanizmusának teljesítése alól, mivel az uniós tagországok közül lakosságszámához képest a skandináv ország fogadta be a legtöbb menekültet.

A svédek a menekültek váratlanul magas száma és érkezésük erőteljes növekedése miatt kérték az áthelyezés felfüggesztését a maximális időszakra, 12 hónapra. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint a nemzetközi védelemért folyamodó menedékkérők száma Svédországban 2014 januárja és októbere között 60 százalékkal emelkedett.

A következő év ugyanezen időszakában a benyújtott menedékkérelmek száma 68 245-ről 112 040-re nőtt. Az uniós áttelepítési mechanizmus keretében Svédországnak 5727 menekültet kell befogadnia.

Az Európai Parlament csütörtöki szavazását követően a kérdést még a tagországok minisztereinek tanácsa is megvitatja. Annak döntése a jövő héten várható, de valószínűleg ott is támogatják majd az EP mostani döntését.

Az EU-tagországok kormányait képviselő tanács 2015 szeptemberében döntött az ideiglenes áthelyezési mechanizmus bevezetéséről, amelynek értelmében a tagállamoknak 2017-ig összesen 160 ezer menekültet kell befogadniuk Olaszországból és Görögországból.A tájékoztatás szerint eddig azonban a mechanizmus keretében mindössze 1500 embert helyeztek át más uniós tagállamba, 909-et Görögországból és 591-et Olaszországból.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS