A fejlett közül Nagy Britanniában töltik a legkevesebb szülés után kismamák, dérül ki a PLOS Medicine beszámolójából.

Átlagosan másfél napot töltenek az anyukák a szülészeten, ez kevesebb mint bármelyik fejlett ország biztosít, Magyarország e tekintetben az 5. helyen osztozik Romániával ahol az OECD nemzetközi gazdasági szervezet felmérése szerint átlagos öt napot töltenek a szülés után a kórházban az anyukák.

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói szerint fennáll a veszélye annak, hogy nem adnak kielégítő utógondozást azoknak a kismamáknak akik kevés időt tölthetnek szülés után orvosi felügyelet nélkül.

PLOS Medicine kimutatásában 92 országot vizsgáltak
PLOS Medicine kimutatásában 92 országot vizsgáltak

A listavezető Ukrajna ahol átlagosan 6,2 napot töltenek az új anyukák a kórházban, míg a legutolsó helyen Egyiptom áll ahol szülés után, mindössze fél nappal el kell hagyniuk a hölgyeknek a kórházat.

Louise Silverton a Midwifery szolgálat igazgatója szerint: az idő amit egy nő a kórházban tölt az állapota és az igénye szerint változik és sok dolog befolyásolhatja, mint például ha császármetszése volt a kismamának.

Midwive-oknak a szülést követően meg kell győződniük arról, hogy az anyuka jól érzi magét és jó égészégi állapotban van és van aki hazaszállítsa őt és a babát. Ha ezek nincs rendben valami, a kismama rosszul érzi magát bent tartják a kórházban megfigyelésre.

Az Egyesült Királyságban a szülés utáni gondozás folyamatos nyomás alatt van a költségvetési szigorítások, személyzet hiánya és a rendelkezésre álló agyak mennyisége miatt. A Midwifery saját felmérése szerint a kismamák már akkor elküldik a kórházból, mielőtt felkészülhetne a hazamenetelre.

A döntést, hogy a kismama mikor megy haza a szülést követően a kismama, a Midwive és az orvosi személyzet közös döntésének kellene lennie. A kórházban eltöltött időnek pedig az anyuka igényeihez kellene meghatároznia nem pedig a rendelkezésre álló erőforrásoknak vagy elérhető ágyaknak. – nyilatkozta a Guardiannak Louise Silverton.

Oona Campbell PLOS Medicine vezető kutatója szerint: „riasztó adat, hogy még a fejlődő országokban is tovább kórházban tartják a frissen szült anyukákat mint az Egyesült királyságban. A vajúdás és a szülést követő pár nap a legkritikusabb a nők és a baba számára ezért fontos lenne, hogy kiváló minőségű és tisztességes terhes utógondozást biztosítsunk.”

Ha választhatnál hol szülnél inkább?

Szavazás eredményének megtekintése

Loading ... Loading ...

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS