Egy skót kutatás szerint a gének határozzák meg az intelligenciát és a szellemi és testi egészséget.

A kutatásban azt vizsgálták, vajon van-e kapcsolat az ember intelligenciája és egészsége között. Az eredményekből arra jöttek rá, hogy egy bizonyos géncsoport felelős az emberértelmi képességeiért és az egészségi kilátásaiért.

A kutatást az NHS adatbázisára alapozták, ebbe az adatbázisba a minden beteg adata felkerül ha a háziorvosnál való regisztráláskor engedélyezi adatainak továbbítását a központi adatbázisba.

A skót kutatók közel 150,000 ember egészségügyi adatlapját vonták be a vizsgálatba. Az így kapott eredményekből arra a megállapításra jutottak, hogy ugyanazok a gének határozzák meg az intelligenciát, amelyek az egészséget. Ezek szerint aki kevésbé okos, az nagyobb valószínűséggel betegszik meg idősebb korára.

Főleg koszorúér-betegséggel, 2-es típusú cukorbetegséggel és magas vérnyomással kell majd szembenézniük a tanulmány szerint. A nagyon rossz és nagyon jó értelmi képességeket meghatározó gének nagyjából ugyanúgy okozhatnak mentális betegségeket is. Az viszont kiderült, hogy az Alzheimer-kór kevesebbszer fordulhat elő a jó értelmi képességűeknél.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS