A Tate Britain múzeumot Henry Tate cukornádültetvényeiből meggazdagodott híres gyűjtő alapította és ajánlotta fel az angol államnak, hogy műgyűjteménye a nyilvánosság számára hozzáférhetővé váljon.

Az állam által biztosított területre múzeumot épített, így a Tate Galéria 1894-ben hivatalosan a „Brit Nemzeti Művészeti Galériaként“ (National Gallery of British Art) néven lett meghirdetve és 1897-ben ezen a néven nyílt meg.

A múzeumot szinte azonnal Tate Gallery-ként emlegették, bár hivatalosan csak 1932-től viseli ezt a nevet. A gyűjtemény eredetileg kizárólag korabeli, viktoriánus angol műtárgyakból állt, de később már külföldi művészek munkái is szerepeltek a bemutatón így hamar kinőtte az eredeti épületet, annak ellenére hogy a környék más épületeit, pl. egy használaton kívüli katonai kórház épületeit is elfoglalt. A gyűjtemény mely a 20. században egyre inkább kibővült modern művészeti alkotásokkal is.

A gyűjtemény évenként megújuló, állandó kiállítása kronologikus elrendezésben mutatja be a brit művészetet a Tudor-kortól napjainkig, míg időszaki kiállításaival egy-egy időszak, művész vagy téma mélyebb megismerését teszi lehetővé. A teljes Tate-gyűjtemény elérhető online is.

A Tate Vagyonkezelői Alap 1992 decemberében bejelentette, hogy a gyűjtemény egy része külön épületbe kerül és Tate Britain néven működik majd tovább, míg a megmaradó millbanki épület csak a brit műalkotások múzeuma lesz mely 1500-tól napjainkig mutat be remekműveket.

Láthatjuk itt az angol festészet atyjának is nevezett William Hogarth munkáit, a XVIII. század nagy portréfestőinek Gainsboroughnak és Reynoldsnak, valamint az állatokat festő George Stubbsnak a műveit. A múzeum különleges figyelmet szentel a romantikus korszak három kiemelkedő egyénisége, Blake, Constable és Turner művészetének.

Az egyedülálló Turner-gyűjtemény – melyet a Clore Gallerynek nevezett részben láthatunk – mintegy 300 festményből és sok ezer akvarellből áll. A XIX. századot a Preraffaelita Testvériség (Pre-Raphaelite Brotherhood) művészei képviselik, akik példaképe a Raffaello előtti olasz festészet, a természethűség volt.

A XX. század művészei közül Stanley Spencer, Henry Moore, Barbara Hepworth, Francis Bacon és a Fiatal Brit Művészek (Young British Artists – YBAs) munkáit láthatod. A kortárs művészet a „Művészet Most” program keretében, illetve az évenkénti Turner-díj kiállításon ismerhető meg.

A múzeum ingyenesen látogatható, naponta 10-18 óráig van nyitva, a látogatókat azonban csak 17:15 percig engedik be. A Tate Britain címe: Millbank, London SW1P 4RG. Tömegközlekedéssel legkönnyebben a Victoria Line-on lévő Pimlico állomáson keresztül juthatunk ide.

Publikálva az Idegenvezetés London jóváhagyásával

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS