Generációk óta a legnagyobb nukleáris fegyverkezés ellenes tüntetés volt szombaton a Trafalgar téren. A tömeghez csatlakozott Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és Jeremy Corbyn munkáspárti képviselő is.

Corbyn már korábban is élesen szembement még saját pártásai véleményével is. „Azt akarom, hogy teljesítsük a nukleáris egyezményben megfogalmazott kötelességeinket, mégpedig a Tridentek leszerelésével. Egy esetleges nukleáris háború tömegpusztítást idézne elő mindkét oldalon”

A brit védelmi minisztérium négy új interkontinentális atomrakétákkal felszerelt tengeralattjáró beszerzését tervezi. A már meglévő flotta lecserélése 20 évig tartana és mintegy 31 milliárd fontba kerülne illetve további 10 milliárd fontot különítenek el az esetleges váratlan költségek fedezésére.

A program kritizálói szerint ezt a pénzt jobb helyre is el lehetne költeni, mint például az adóssággongokkal küzdő NHS támogatására. A Trident programról az év folyamán szavaznak a brit képviselők.

Az Egyesült Királyság atomfegyver-mentesítését legutóbb 1983-ban volt napirenden, ami akkor a Munkáspárt megsemmisítő vereséghez vezetett. Erre válaszul újította meg Tony Blair a pártot, amely ekkor már az erős hadsereg mellett állt ki, beleértve a nukleáris képességet.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS