Ha egyszerre esik az eső és süt a Nap, gyakori a szivárvány, amely csillagunkkal ellentétes irányba tekintve figyelhető meg. Húsvét hétfőjén a Katie nevű vihar pusztítása után London felett lehetett látni a ritka látványosságot.

Húsvét hétfőjén a Katie névre keresztelt vihar érte el Nagy Britannia északi részét. A vihar rengeteg kárt okozott, fákat és darukat döntött az utcára, ráadásul a kegyetlen időjárás miatt több repülőgépjáratot is törölni kellett.

A szivárvány olyan optikai jelenség, melyet az eső- vagy páracseppek okoznak, mikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk, és spektrumára bomlik. Az ív külső része vörös, míg a belső ibolya. Ritkán, mint jelen esetben, előfordul az úgy nevezett dupla szivárvány is, amelynél egy másik, halványabb ív is látható, fordított színekkel.

A dupla szivárványnál a másik, halványabb ív fordított színsorrenddel látható, amely úgy jön létre, hogy a fény egy része a csepp elejéről is visszatükröződik, és 50-53°-ban távozik. Tehát azért fakóbb, mert a fény már másodjára tükröződik vissza.

Tökéletes kettős szivárvány London felett
Tökéletes kettős szivárvány London felett

A szivárványok láthatóak néhány méterről, de több kilométerről is. Ahhoz, hogy megcsodálhassuk, a napnak a hátunk mögött kell lennie. Ezt a szokatlan jelenséget rengeteg ember lencsevégre kapta Londonban, dél Peckham-tól észak Aldgate-ig és Clapham délnyugati részén is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS