Nagy Britannia az egyedüli ország ahol a súlyosan túlnépesedett városaiban nem fegyveres rendőrök teljesítenek szolgálatot.

Sir Bernard Hogan-Howe a londoni rendőrkapitányság főfelügyelője kedden bejelentette, hogy a fővárosban további 600 fővel bővítik az eddig 2200 fős fegyveres rendőrállományt.

A Theresa May belügyminiszter még karácsony előtti beszédében közölte, hogy 34 millió fontot különítenek el a költségvetésben a terrorizmus elleni védekezésre. A jelenlegi létszámbővítés 25 millió fontba kerül, ebben az összegben az állomány kiképzése, fegyverek és gyors reagálású páncélozott járművek beszerzése is szerepel.

De továbbra is maradnak a fegyvertelen járőrök, mivel a rendőség véleménye szerint a fegyveres rendőri jelenlét fegyverkezésre kényszeríti a bűnelkövetőket is.

Fegyvertelen rendőrök a Kings Cross St. Pancras állomáson
Fegyvertelen rendőrök a Kings Cross St. Pancras állomáson

A Rendőrök Szövetségének 2006-os felmérése szerint, amelyben 47,328 rendőrt kérdeztek meg arról, hogy szeretne e fegyvert hordani A válaszadók 82% nemmel válaszolt. Annak ellenére, hogy több mint a felük élete súlyos veszélybe került munkájuk során.

Az intézkedés válasz a párizsi terrorcselekményekre ahol 130 ember vesztette életét fegyveres vagy robbantásos merényletben.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS