A tervek szerint az évtized végére fejezi be új autóipari beruházását a Mercedes Kecskeméten – mondta Markus Schaefer, a Mercedes-Benz termelési és beszerzési igazgatója az egymilliárd eurós beruházással megvalósuló új autógyár építését bejelentő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

A következő egy évben a Mercedes 10 új modellt fog bevezeti a piacra – mondta el Markus Schaefer. Egy új gyár építése ugyanazon a telephelyen alátámasztja a gyár sikerességét, a 2008-ban alapított kecskeméti gyár nagyban hozzájárult a Mercedes globális sikeréhez, itt több mint félmillió autót gyártottak le – hangsúlyozta.

A német Daimler AG autógyártási üzletága (Mercedes-Benz Cars) világszerte 26 üzemben állít elő gépkocsikat, motorokat, hajtóműveket vagy alkatrészeket és folyamatosan fejleszti globális hálózatát. A Daimler 2010-ben a Mercedes és Smart márkájú gyártmányai 20 százalékát állította elő külföldön, vagyis nem németországi üzemeiben. Strartégiai célja, hogy ezt az arányt 2020-ra 50 százalékra emelje.

Legutóbb az idén tavasszal avattak üzemet, a brazíliai Iracemápolisban. A gyártóbázis-hálózat széthúzása azt szolgálja, hogy a társág minél közelebb kerüljön a vásárlókhoz, gyorsabban tudjon igazodni a változó piaci körülményekhez, védekezzen a devizaárfolyamok ingadozásával szemben és csökkentse a vámköltségeket. A beszállítói hálózatot is úgy alakítják, hogy minél több alkatrészt a helyi üzem térségében szerezzenek be.

A gyártási hálózat gerincét továbbra is a három nagy németországi üzem – Sindelfingen, Rastatt és Bremen – alkotja, ezekben egyenként évi 300-400 ezer autót állítanak elő. A Daimler a 26 saját üzem mellett 3 gyárat a Renault-Nissan csoporttal közösen üzemeltet – Szlovéniában, az Egyesült Államokban és Mexikóban -, Kínában a BAIC Motor nevű helyi céggel közösen alapított autógyártó céget.

További három üzemben – Ausztriában, Finnországban és az Egyesült Államokban – külső partnerek végeznek el összeszerelői vagy gyártási munkákat a Daimler megbízásából. A hálózat így összesen 33 gyártóbázisból áll. Ezek több bő egyharmada – 12 üzem – Németországban van, és további 9 működik más európai államokban, köztük – 2012 óta – Magyarországon.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS