A NATO tevékenységét szemlélve néha úgy érzi, hogy nem is 2016-ban, hanem 1962-ben él – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Ukrajnában “polgárháború pusztít”, fogalmazott Medvegyev, aki szerint Kijevnek nincs is szándékában az ukrajnai helyzet javítása. A szíriai eseményekről szólva kiemelte, hogy párbeszédre van szükség az Aszad-kormány és az ellenzék között, és Oroszország ebben kész az együttműködésre.

A nemzetközi menekültválságról azt mondta, hogy a Nyugat politikája miatt kialakult globális instabilitás hatására “hatalmas népvándorlás” kezdődött, amelynek során bűnözők és terroristák ezrei áramlanak Európába, magukat menekültnek álcázva, azzal a szándékkal, hogy elpusztítsák az európai kultúrát.

Vannak köztük “semmittevők” is, akik szintén menekültnek mondják magukat, pedig csak jobb életet akarnak – tette hozzá. Az orosz politikus hangoztatta: reméli, nem lesz szükség egy “harmadik globális megrázkódtatásra” ahhoz, hogy a Nyugat felismerje az együttműködés fontosságát.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár élesen bírálta Oroszországot, de együttműködést is ajánlott. Kifejtette, hogy Moszkva nukleáris csapásmérő erejét fitogtatva szomszédsága megfélemlítésére és Európa stabilitásának gyengítésére törekszik, de számolnia kell azzal, hogy a folyamatos leszerelés ellenére a NATO elrettentő erejének továbbra is része a “nukleáris komponens”.

Hozzátette, hogy a NATO a “védekezés és párbeszéd” kettős stratégiáját követi, és bizalomépítő lépésként valamennyi hadgyakorlatáról előre közöl adatokat a honlapján. Egyben biztatónak nevezte megbeszélését Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akivel megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a NATO-Oroszország Tanács összehívásának lehetőségét.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS