A vasárnapi olasz népszavazáson a választók nem csak az elmúlt évtizedek politikai rendszeréről, hanem az Európai Unió jövőjéről is ítéletet mondhatnak. Szakértők szerint, ha elutasítják Matteo Renzi reformkezdeményezését, akkor sem fog azonnal összedőlni a világ, de ha most ismét “megmentik” a választók az EU-t, akkor is szembe kell nézni előbb-utóbb a kihívásokkal.

Ennek ellenére most mindenki az olaszok józanságában és belátásában bízik, bár a nyári brit népszavazás és a novemberi amerikai elnökválasztás nem a legjobb előjel az Európáért aggódók számára.

Hónapok óta attól hangos az európai sajtó, hogy most éppen Olaszország veszélyezteti az EU stabilitását a vasárnapi népszavazással. Matteo Renzi kormányfő alkotmányos reformja a voksolás elsődleges tétje, azonban a kampányban már arra hegyezték ki az eseményt, hogy a választópolgárok az EU sorsáról is ítéletet mondanak.

Eredetileg Renzi az utóbbi évtizedek politikai instabilitásának akar véget vetni azzal, hogy korlátozza a Szenátus jogkörét. Jelenleg ugyanis a parlament alsó- és felsőházának egyforma jogosultsága van, ami oda vezetett, hogy a második világháború óta a szenátorok egy sor fontos kormányzati intézkedést megvétóztak, ami aztán az aktuális kormányok bukásához vezetett. Ennek köszönhető, hogy 1946 óta már több mint hatvan kormánya volt Olaszországnak, egy-egy kabinet pedig átlagosan tíz hónapig volt csak hatalmon.

Ehhez képest Matteo Renzi akár hátra is dőlhetne, hiszen két és fél éve vezeti az országot. A politikus 2013-ban azzal kampányolt, hogy végrehajtja a szükséges gazdasági reformokat, ezekből azonban egyelőre keveset láttunk. Valószínűleg ezeknek a lépéseknek akart megágyazni először a politikai stabilitás biztosításával. A gond csak az, hogy fogy az idő a 2018-as választások előtt, így még ha most sikerülne is korlátozni a Szenátus jogkörét és szabad kezet kapna Renzi, akkor is kétséges, hogy bele tudna-e vágni a lényeges gazdasági átalakításokba.

A gyakorlatban a népszavazási kérdés arról szól, hogy a választópolgárok szeretnének-e véget vetni ennek a politikai patthelyzetnek azzal, hogy 315-ről száz főre csökkentik a Szenátus létszámát és erőteljesen megnyirbálják a jogkörét, így a jövőben elveszítené a vétójogát. A kérdést tavasszal már megszavazta a parlament, azonban nem volt meg a szükséges kétharmados többség, ezért kell népszavazással megerősíteni a döntést.

A fentiek alapján első ránézésre nem lenne egész Európát befolyásoló az olasz népszavazás, azonban Renzi előre menekülve bejelentette, hogy amennyiben elutasítják a reformot, akkor lemond a kormányfői posztról. Ez pedig már Brüsszel szempontjából is fontos, hiszen a felmérések szerint, ha távozik a jelenlegi kormány, akkor jó eséllyel az Öt Csillag Mozgalom alakíthatna új kabinetet, akik élesen bírálták az EU-t, illetve a kampányban a kilépés lehetőségét is felvetették.

Látva a nyári brit népszavazás eredményét és Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson, az már nem is meglepő, hogy az olaszoknál a reformcsomag ellenzői vezetnek a felmérések szerint. Ez ugyanis tökéletesen beleillik a világszerte tapasztalható elitellenes hangulatba.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS