Egy olyan országban ahol emelik az üzemanyagok jövedéki adóját amennyiben a világpiaci ár olcsóbb lehetne az üzemanyag, vagy különadóval sújtják a napkollektorokat, egy ilyen híren talán meg sem kellene lepődni.

Várhatóan 2017 végére elkészíti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az elektromos autók feltöltéséhez használt áram árszabályozását. A Világgazdaság szerint amíg nincsenek meg az új tarifák, addig a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért, vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseken.

Az NGM Világgazdaságnak adott válasza szerint a tárca 2017 végéig végez a jelenlegi szabályozás finomításával, átalakításával, figyelembe véve a nemzetközi tapasztalatokat is. A minisztériumban eddig nem készült olyan javaslat, hogy az e-áramnak jövedéki adótartalma is legyen, és biztosra vehető, hogy ez az áram versenypiaci termék lesz.

“Mivel a tankolás díja nemcsak az áram díját, hanem egyéb költségeket – így például a töltőamortizációhoz, a kapacitás rendelkezésre tartásához, a karbantartáshoz, az ügyfélszolgálathoz és a parkolóhelyhez kapcsolódó – költségeket is tartalmazza, a hatósági ár bevezetése nem indokolt” – közölte a tárca a lappal.

2017 szeptember elején lét életbe az a törvénymódosítás, amit még a nyáron fogadott el a kormányzat az üzemanyagok jövedéki adójának szabályozásáról. Ez azt jelenti, hogy a hazai üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a kőolaj világpiaci árához kötik: amennyiben a Brent dollárban mért jegyzésára 50 dollár, vagy ez alá megy, akkor jövedéki adó emelés lép életbe.

Az adóemelés mértéke a gázolajnál 10 forint, a benzinnél pedig 5 forint. Amennyiben viszont a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 USD/hordó érték felett marad, a jelenlegi adómértékek nem változnak.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS