George Osborne még tavaly nyilatkozott arról, hogy az angol állam több millió fontot invesztálna az automatikusan vezérelt jármű technológia fejlesztésébe. Ezzel optimalizálva az utak kihasználtságát és így csökkenteni a dugók kialakulását.

Ezek a tervek egy éven belül realizálódni látszanak a “platoon” sofőr nélküli teherautók tesztelésének megkezdésével. Az első tesztek helye egyenlőre ismeretlen, azonban a The Times birtokába került információk szerint ez az M6-os autópályán Carlisle közelében lesz.

A Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint 10 járművet tesztelnek egyszerre, egy csendesebb autópálya szakaszon. Mind a tíz járműben vezető is tartózkodik majd, felügyelve a teherautó viselkedését.

Az automatizált kamion radarokkal figyeli a környezetét és fedélzeti kamerák segítségével azonosítja a többi járművet, közlekedési táblákat és akadályokat. A technológia előnye ha ezek a járművek konvojba fejlődve haladnak.

Ekkor folyamatos rádió kapcsolatot létesítenek és 25 láb (7.62m) távolságot tartva egymástól felzárkóznak vezér jármű mögé. Így elérve a legoptimálisabb légnyomást a járművek között, ezzel a vezér jármű fogyasztása 3%, a középen haladó 7% míg az utolsó jármű fogyasztása 6%-al csökken.

A technológia számos előnnyel járhat azonban kritikusok szerint problémát jelenthet egy 4-5 kamionból álló formáció mellől lehajtani az autópályáról. A kamionosoknak sem kell aggódniuk, hogy elvesztik a munkájukat, mivel ez a technológia egyenlőre autópályákon működik.

Szerinted veszélyezteti ez a technológia a sofőrök állását?

Szavazás eredményének megtekintése

Loading ... Loading ...

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS