Mint minden városban, Londonban is találkozhatunk néhány vicces utcanévvel amik nem csak nevetésre ingerelnek, de kíváncsivá is tehetnek, vajon honnan származnak ezek a nem mindennapi elnevezések.

Black Boy Lane = Fekete fiú utca
Az utca neve és az ott található Black Boy nevű pub is az afrikai rabszolga-kereskedelemnek állít emléket.

Ha-ha-Road = Ha-ha utca
Ez a nagyon vicces londoni utcanév meglepő módon nem rendelkezik komikus referenciával, sokkal inkább egy rejtett árkot jelöl melybe sűrűn estek bele figyelmetlen járókelők. Ezt az árkot 1774-ben telepítették az út mellé, hogy a juhok és szarvasmarhák abban sétáljanak a legelőre való ki- és behajtás alatt, kevésbé akadályozva a forgalmat a városi húspiac felé.

Bleeding Heart Yard = Vérző szív udvar
A legendák szerint ez a furcsa utcanév Lady Elizabeth Hatton 1626-os meggyilkolásáról emlékezik, akit sérült végtagokkal találtak a kövezeten és akinek még pumpáló szíve jelentős mennyiségű vérrel áztatta a macskaköveket.
Egy másik elmélet szerint valószínűbb, hogy a szomszédos Charles utca egyik ivójáról kapta a nevét a hely, melynek címere a Szűz Mária szívét átszúró öt kard volt.

Pudding Lane = Puding átjáró
A vicces londoni utcanevek listája nem lenne teljes, ha nem említenénk meg azt az utcát ahol a nagy londoni tűzvész kezdődött 1666-ban. A városban több száz utcát neveztek el élelmiszerekről, köztük a Pudding átjáró közelében található a Pie Corner (=Pite Sarok), de van még Shoulder of Mutton Alley (=Birka válla sikátor), Nutmeg Lane(=Szerecsendió átjáró), Honeypot Lane (=Mézes bödön átjáró) és Sugar Loaf Walk (=Cukorsüveg utcácska) hogy csak néhányat említsünk.

Friday Street = Péntek utca
Névadója valószínűleg a középkori halpiac volt, melyet péntekenként e helyen tartottak . Ez az egyik azon londoni utcák közül, melyek névadója maga a termék vagy a piaci nap volt amelyen forgalmaztak, pl. Milk Street (=Tej utca), Wood Street (=Fa utca), Poultry Street (=Baromfi utca).

Love Lane = Szerelem átjáró
Ha az ember fizetős szexet keresett a középkorban akkor érdemes volt erre a helyre jönnie, ugyanis állítólag ebben az utcában nagy hírű bordélyházak álltak a 14. században.

Wardrobe Place = Szekrény tér
Ez tényleg az a hely volt, ahol az uralkodók ’szekrényeiket’ tartották a késői 1300-as években. Egy itt álló épületben tárolták ugyanis ruháikat, amelyeket állami látogatások alkalmával használtak.

Hanging Sword Alley = Függő pallos sikátor
Ennek a baljós sikátornak a névadója szinte bizonyosan egy itt álló kardvívó harci iskola volt, de szintén ismert volt Blood Bowl Alley (=Véres tál sikátor) néven is, ugyanis ez a terület a reformáció után mentesült a városi törvények alól, lévén az ismert legveszélyesebb bűnözők törzshelyévé vált.

A sort még folytathatnánk további érdekes vagy vicces utcanevekkel, valószínűleg meg is tesszük valamikor a jövőben.

Publikálva az Idegenvezetés London jóváhagyásával

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS