A német pilóta Facebook oldalán adott ki közleményt a bécsi díjátadó gála előtt, melyben jelezte, már hétfő este, egy nappal vb-diadalát követően meghozta döntését.

“Attól a pillanattól, hogy a vb-cím sorsa a saját kezembe került, óriási lett rajtam a nyomás, s megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy abbahagyom, ha sikerül megnyernem a bajnokságot” – írta Rosberg a közösségi oldalon. – “Abu-Dzabiban vasárnap reggel tudtam, hogy ez lehet az utolsó versenyem, s ettől a gondolattól kitisztult a fejem. A verseny minden pillantát élvezni akartam ennek tudatában.”

A háromszoros világbajnok Jackie Stewart, azon kevesek egyike, akik győztes évük végén vonultak vissza, Rosberg bátorságát dicsérte: „Ezek nagy hírek, mert igen kevés versenyző volt elég bátor ahhoz, hogy megtegye, amit Nico tett. Vagy elég bölcs. Mennyi idős? 31 éves, hárommal fiatalabb, mint én, mikor visszavonultam. Tudni, mikor hagyd abba, az egyik legnehezebb dolog az életben. Ritkán történik meg, amikor az ember megválaszthatja. Az idő majd eldönti, hogy helyesen határozott-e. Sokan félig visszavonultak, aztán visszatértek, ami általában hibának bizonyult” – mondta a Telegraph Sportnak Stewart.

„Meglepő, egyben hihetetlenül következetes döntés volt. Őrült érzések törtek ki belőle a verseny után, nem is igazán ismertem fel” – fogalmazott az Auto Motor und Sportnak Gerhard Berger, aki segített a németnek tárgyalni szerződése meghosszabbításáról, mint látjuk, feleslegesen. „Én a pályafutásom egy mélypontján voltam, mikor úgy döntöttem, abbahagyom. Nico viszont a csúcson van. Ebben a helyzetben hihetetlen erőre van szükség” – magyarázta Berger, aki hozzátette: „Most hívnám Vettelt vagy Alonsót. Biztosan van valamilyen kilépési záradék a szerződésükben.”

A 31 éves Rosberg 2006-ban mutatkozott be az autós gyorsasági világbajnoki sorozatban, melyben 206 versenyen indult, 23 futamot nyert meg, összesen 57-szer állt dobogóra, 30-szor indulhatott az első rajtkockából, s múlt vasárnap első vb-címét szerezte. Michael Schumacher és Sebastian Vettel után Rosberg a németek harmadik Forma-1-es világbajnok.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is

NINCS HOZZÁSZÓLÁS